De vrouwen achter Bongaerts Financieel Adviseurs

Bongaerts Financieel Adviseurs, daar zitten twee vaste gezichten achter. Naast oprichter, eigenaar en naamgever mr. I.W.H.M. Bongaerts-Biermans (‘Noem me alsjeblieft gewoon Ine!’) is dat administratieve duizendpoot Rita Vliegenthart. Een kennismaking.

Over Ine en Rita

Ine: Als je met z’n tweeën werkt, is die klik zo ontzettend belangrijk. En die was er meteen. Rita doet echt álle administratieve handelingen. Van facturatie tot schadebehandelingen: verzin het maar en ze doet het. Het is bovendien heel gezellig samen. Ik moet er niet aan denken zónder Rita te werken.

Rita: Daar hoef je ook niet bang voor te zijn. Vanaf mijn eerste werkdag hier in 2011 weet ik dat ik op de juiste plek zit. Ik zeg altijd: Ine doet het belangrijke werk en ik ondersteun haar daarbij. Na zoveel jaar samenwerken, hebben we aan een half woord genoeg. We leven ook mee met elkaars leven. Formeel gezien hebben we een werknemer-werkgeverrelatie, maar zo voelt het absoluut niet.

Ine over…

Mensen helpen Als kind was ik al vredesstichter tussen ruziënde vriendinnetjes. Tijdens mijn rechtenstudie was ik vrijwilliger bij de Rechtswinkel en gaf ik op scholen voorlichting over Amnesty International. Mensen helpen, dat zit er eigenlijk mijn hele leven al in. Ik ben ook aangesloten bij serviceclub Soroptimist International. Soroptimisten zetten hun kennis en vaardigheden in om wereldwijd de positie van vrouwen en meisjes te verbeteren. En dan heb ik nog tienduizend andere dingen gedaan: ouderraden, vrijwilligerswerk in de kerk, lid van het dijkwachtleger, noem maar op. Het is dus niet vreemd dat ik financieel adviseur ben geworden.

Zelfstandig ondernemerschap Na mijn rechtenstudie wilde ik de advocatuur in, maar kwam bij toeval in de verzekeringen terecht. Bij Nationale Nederlanden. Heel veel geleerd en gedaan, maar het zelfstandig ondernemerschap lonkte. Ik ben een beetje eigenwijs, een beetje onafhankelijk, een beetje zelfstandig … en van dat alles niet een beetje hoor! Als zelfstandig ondernemer kun je ook flexibel zijn, wat destijds met twee opgroeiende dochters erg praktisch was. En zo begon ik in 1998 voor mezelf.

Haar onderscheidende kracht Mijn vakkennis is breed en up-to-date en ik heb een groot netwerk. Maar dat is bij meer collega’s zo. Wat mij misschien anders maakt, is dat ik heel goed kan luisteren en een groot persoonlijk inlevingsvermogen heb. Ik kijk altijd naar wat de klant beweegt en wat hij wil. De vraag achter de vraag, daar ga ik naar op zoek. Analytisch denkvermogen is daarbij belangrijk en ja, dat heb ik wel. Ik denk ook dat ik vaak een stapje verder ga in de dienstverlening dan mijn collega’s. Als ik een hypotheek regel, dan stopt het niet met de akte bij de notaris. Dan verzorg ik bijvoorbeeld ook de voorlopige aanslag en lees ik mee met de koopovereenkomst. Verder probeer ik de financiële oplossingen die ik bedenk in voor de klant begrijpelijke woorden te vertalen.

Haar drijfveer Klanten blij maken. Daar krijg ik veel energie van. Dat ik merk dat de klant emotionele rust heeft, omdat ik een financiële oplossing voor een lastige zaak heb gevonden. Een echtscheiding, overlijden, huwelijk, geboorte of het afdekken van een risico: als ik kan zorgen voor een stukje rust, dan is mijn dag helemaal goed. Inspirerend voor mij is ook het actueel houden van mijn kennis. Ik vind het leuk om te leren, om mijn kennis in te zetten voor mijn klanten. Die kennis ligt immers aan de basis van financiële rust voor veel mensen. Om die rust te creëren, zijn vaak meerdere gesprekken nodig. Gesprekken die diep de levenssfeer van mensen kunnen raken. Zulke gesprekken met klanten vind ik het allermooiste aspect van mijn werk.